Burbon

Burbon to amerykańska whiskey produkowana z kukurydzy i innych zbóż (żyto, słodowany jęczmień). Zawartość kukurydzy wynosi min. 51% (najczęściej ok. 70%). Burbon leżakuje w świeżych beczkach dębowych, co nadaje mu charakterystyczny smak. Produkowany jest od XVIII wieku. Zawiera 40-70% alkoholu.

 

Wszystkie burbony pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Większość ze stanu Kentucky. Szacuje się, że 95% światowej produkcji burbona pochodzi właśnie stamtąd. Bardstown w stanie Kentucky nazywany jest Światową stolicą burbona. We wrześniu odbywa się tam doroczna impreza Bourbon Festival.

Produkcja

Czy wiesz że....

Wynalezienie burbona przypisuje się najczęściej protestanckiemu duchownemu - Elijah Craig. Uważa się również, że to on jako pierwszy używał do leżakowania opalonych dębowych baryłek. Jacob Spears uznawany jest za pierwszego, który oznaczył powstały produkt jako Burbon.

  • Zacieranie – pierwszym etapem produkcji bourbona jest zacieranie. Ustalany jest stosunek procentowy ziaren wchodzących w skład zacieranego zboża. W przypadku bourbona w skład zacieru wchodzić musi przynajmniej 51% kukurydzy jednak praktyce zwykle jest to 70%. Resztę zacieru tworzą małe ziarna, czyli jęczmień oraz pszenica lub żyto. Do przygotowanej mieszanki dodaje się wody i gotuje. Następuje rozkład skrobi do cukrów prostych i powstanie zacieru.
  • Fermentacja – do gotowego zacieru dodaje się drożdży a także zacieru z poprzedniej destylacji. Wtedy zacier zostawia się na 3-4 dni, aby przefermentował. Około ¼ objętości zacieru z danego wsadu fermentacyjnego jest zachowywana do następnej fermentacji. Zacier zawsze zawiera część zacieru z poprzedniego wsadu. Dzięki temu zapewniona jest spójność we właściwościach fermentacyjnych różnych wsadów.
  • Destylacja – następnym etapem jest destylacja alkoholu. Przeważnie ciecz destylowana jest dwukrotnie. Destylacja trzykrotna jest rzadko stosowana. Po pierwszej destylacji zawartość alkoholu wynosi około 50%, w drugiej 63% i powoduje usunięcie wielu zanieczyszczeń. W przypadku bourbonu whisky jest rozlewana do beczek po destylacji. 
  • Leżakowanie – etap ten jest absolutnie kluczowy dla końcowego smaku i aromatu bourbonu. W przypadku bourbonu, leżakowanie musi trwać przynajmniej 2 lata. Beczka, w której ma powstać bourbon jest zawsze nową dębową beczką, która została poddana wypalaniu. Słodkie, waniliowe i karmelowe aromaty, pochodzą właśnie ze spalonego drewna. Beczki z whiskey trzymane są w magazynach „in bond”. Znaczy to, że są one pod kontrolą rządową. Po opróżnieniu beczki nie są wyrzucane. Sprzedaje się je Szkotom, którzy leżakują w nich szkocką whisky.

Rodzaje Burbonu

  • Single barrel – trunek pobrany z pojedynczej beczki bez kupażowania. Brak dokładnego wieku, ponieważ master blender decyduje o tym kiedy dana beczka jest dojrzała.  Odpowiednik szkockiego single cask.
  • Small batch – Bourbon pochodzący z małych partii destylatów, od kilkunastu do kilkudziesięciu beczek, wybranych przez mistrza destylacji.
  • Rye whisk(e)y – whisky o objętościowej zawartość alkoholu nie przekraczającej 80% z fermentowanego zacieru, w którego skład wchodzi nie mniej niż 51% żyta, przechowywana w objętościowym stężeniu alkoholu nie większym niż 62,5%  w osmalonych, nowych dębowych pojemnikach.
  • Wheat whiskey – whisky o objętościowej zawartość alkoholu nie przekraczającej 80% z fermentowanego zacieru, w którego skład wchodzi nie mniej niż 51% pszenicy, przechowywana w objętościowym stężeniu alkoholu nie większym niż 62.5% w osmalonych, nowych dębowych pojemnikach.
  • Corn whisk(e)y – whisky o objętościowej zawartość alkoholu nie przekraczającej 80% z fermentowanego zacieru, w którego skład wchodzi nie mniej niż 80% kukurydzy. Przechowywana w dębowych pojemnikach objętościowa zawartość alkoholu nie może przekraczać 62,5% (125 proof) a drewno musi być używane lub nowe niesmalone. Whisky nie może być w żaden sposób poddawana działaniu smalonego drewna.
  • Blended whisk(e)y lub whisk(e)y – a blend – whisky powstała przez kupażowanie nie mniej niż 20% straight whisky lub kupaż powstały w wyniku zmieszania różnych straight whisky lub whisky dowolnego rodzaju i spirytusu.
  • Tennessee whiskey – whisky destylowana w Tennessee z przefermentowanego zacieru zawierającego przynajmniej 51% kukurydzy, destylowanego do nie więcej niż 80% objętościowej zawartości alkoholu, przefiltrowana przez minimum 10 stóp węgla drzewnego z klonu, a następnie leżakowana przez przynajmniej 2 lata w smalonych beczkach dębowych.

Najbardziej znane marki Burbonu dostępne w Polsce to: Jack Daniels, Jim Beam, Wild Turkey, Maker’s Mark, Woodford.  Burbon zawiera 40-70% alkoholu.

Drinki

Burbon Może być podawany zarówno sam, na lodzie jak i z dodatkami typu cola czy limonka. Pamiętajmy jednak, że bardziej wyszukane produkty, warto w pierwszej kolejności spróbować bez dodatków.

 

Burbon