cachaca

Cachaça to bardzo popularny w Brazylii destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku trzcinowego (nie melasy), do którego dozwolony jest dodatek cukru w ilości nie większej niż 6g/l . To narodowa wódka Brazylii, która zajmuje pierwsze miejsce na czele wraz z sambą i piłką nożną. 

 

Cachaça to trunek, który pochodzi z kolonialnego okresu Brazylii. Produkcję zaczęto w połowie XVI wieku na plantacjach trzciny cukrowej i na początku była napojem niewolników. Wzrost popularności Cachaça XVII wieku w całej Brazylii, zaczął zagrażać trunkom, które rząd portugalski sprzedawał na terenie tego kraju. Władze wielokrotnie próbowały zdelegalizować produkcję Cachaçy, jednak próby te okazały się nieudolne, więc zdecydowali, że wprowadzą podatek od jej produkcji. 

Obecnie w Brazylii jest ponad 3000 producentów tego trunku a konsumpcja sięga 7 litrów na mieszkańca rocznie. Cachaça smakuje podobnie do rumu i tequili, ale ma lekki posmak owocowy i jest bardziej wytrawna i cierpka w smaku.     

Produkcja

Czy wiesz że....

Mieszkańcy Bazyli nie znoszą porównania Cachaçy do rumu, dlatego używana przez wielu ludzi nazwa "brazylijski rum" nie jest najbardziej trafną.

Otrzymywany sok w wyniku zmiażdżenia trzciny cukrowej poddawany jest 24 godzinnej fermentacji a następnie destylacji. Większość dużych producentów prowadzi masową destylację kolumnową, natomiast wielu lokalnych małych właścicieli destylarni używa miedzianych alembików. Produkuje się również cachaçę leżakowaną, której okres dojrzewania wynosi minimum jeden rok i przebiega w beczkach dębowych jak i z wielu innych rodzajów lokalnego drewna. 

Rodzaje

Brak oznakowania etykiet. Najbardziej znane marki Cachaça dostępne w Polsce to: Cachaca CanaRio, Cachaca 51, Cachaca Pitu. Cachaça zawiera 38-51% alkoholu.

Drinki 

Brazylijscy piją cachaçę z małych kieliszków do wódki, inni jak schnaps. Zdecydowanie Cachaça najpopularniejsza jest w drinkach, z których najbardziej znany to Caipirinha. Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:

Caipirinha

  • 1/2 limonki, 60 ml 
  • cachaçy (brazylijskiej wódki),
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru z trzciny cukrowej
  • kruszony lód

Limonkę umyć, sparzyć, przekroić na 4 lub 8 części. Wrzucić do wysokiej szklanki, dodać cukier i wycisnąć. Następnie wsypać pokruszony lód do pełna szklanki. Wlać cachaçę i wymieszać. Podawać z dwiema rurkami oraz udekorować ćwiartką limonki.

cachaca