Drinki

Drinki znane były już za czasów rewolucji przemysłowej, jednak już w czasach starożytnych, Rzymianie i Grecy  mieli zwyczaj dodawania do wina przypraw lub aromatów co miało zwiększyć lub zmniejszyć moc napojów. Podawano je podczas posiłków lub jako aperitif –  tego typu mieszanki można uznać za praprzodków naszych współczesnych drinków.

 

Niektóre koktajle pojawiły się na początku XIX w., na przykład Brandy Coctail, który jest prawdopodobnie pierwszym drink w historii, Mint Julep czy też Daiquiri. Niewątpliwie, najważniejszym wydarzeniem XIX wieku, w tej dziedzinie było pojawienie się w 1862 r. pierwszego zbioru przepisów koktajlowych. Przełomowy okres dla drinków rozpoczął się na przełomie lat 20 i 30 XX w; zwariowane lata w Europie i prohibicja w Ameryce, to dwa najważniejsze zjawiska tego okresu. Mimo zakazu picia i produkcji napojów alkoholowych w USA, ich konsumpcja nie spadła. Raczono się nimi w zakamuflowanych barach speakeasies. Wówczas to koktajle stały się cennym i coraz częściej poszukiwanym obiektem pożądania. Kiedy prohibicja została zniesiona rozpoczął się nowy rozdział w historii drinków. Powstały wówczas takie drinki jak Mai Tai, Screwdriver i Rusty Nail. Picie drinków stało się wyznacznikiem stylu, przynależności do klasy społecznej. Obecnie w Polsce spożywanie drinków staje się coraz bardziej popularne, odchodzimy od tradycyjnego picia kieliszkowego i zaczynamy hołdować spożywanie rozmaitych koktajli alkoholowych.

Kilka rad odnośnie przygotowywania koktajli:

  • drink nie powinien zawierać więcej niż 5 składników,
  • nie wolno wstrząsać napojów gazowanych w shakerze,
  • wlewać należy alkohole począwszy od najmocniejszych, przez najsłabsze, na sokach i syropach skończywszy,
  • zawsze powinno się sprawdzać świeżość jajek, śmietany i mleka  zanim dodamy je do drinka, 
  • w miarę możliwości należy używać tylko świeżo wyciskanych soków.

Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:

Mojito

  • Rum - 40ml
  • Limonka - 0,5
  • Śwież mięta
  • Syrop cukrowy - 15ml
  • Soda

Mięte i limonki madlerować w szkle typu long. Zasypać kruszonym lodem dodać rum, syrop i wodę mineralną zamieszać. 

Martini

  • 50 ml ginu
  • 15 ml wytrawnego wermutu

Wszystkie składniki wymieszać z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do szkła typu cocktail. Dekorować oliwką.

Manhattan

  • Jim Beam - 40 ml
  • Martini Rosso - 20 ml
  • Angostura Dash
  • Lód, Maraska

Wszystkie składniki wymieszać z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do szkła typu cocktail. Dekorować maraską.

Drinki