Drinki znane były już za czasów rewolucji przemysłowej, jednak już w czasach starożytnych, Rzymianie i Grecy mieli zwyczaj dodawania do wina przypraw lub aromatów co miało zwiększyć lub zmniejszyć moc napojów. Podawano je podczas posiłków lub jako aperitif – tego typu mieszanki można uznać za praprzodków naszych współczesnych drinków.
Niektóre koktajle pojawiły się na początku XIX w., na przykład Brandy Coctail, który jest prawdopodobnie pierwszym drink w historii, Mint Julep czy też Daiquiri. Niewątpliwie, najważniejszym wydarzeniem XIX wieku, w tej dziedzinie było pojawienie się w 1862 r. pierwszego zbioru przepisów koktajlowych. Przełomowy okres dla drinków rozpoczął się na przełomie lat 20 i 30 XX w; zwariowane lata w Europie i prohibicja w Ameryce, to dwa najważniejsze zjawiska tego okresu. Mimo zakazu picia i produkcji napojów alkoholowych w USA, ich konsumpcja nie spadła. Raczono się nimi w zakamuflowanych barach speakeasies. Wówczas to koktajle stały się cennym i coraz częściej poszukiwanym obiektem pożądania. Kiedy prohibicja została zniesiona rozpoczął się nowy rozdział w historii drinków. Powstały wówczas takie drinki jak Mai Tai, Screwdriver i Rusty Nail. Picie drinków stało się wyznacznikiem stylu, przynależności do klasy społecznej. Obecnie w Polsce spożywanie drinków staje się coraz bardziej popularne, odchodzimy od tradycyjnego picia kieliszkowego i zaczynamy hołdować spożywanie rozmaitych koktajli alkoholowych.
Kilka rad odnośnie przygotowywania koktajli:
- drink nie powinien zawierać więcej niż 5 składników,
- nie wolno wstrząsać napojów gazowanych w shakerze,
- wlewać należy alkohole począwszy od najmocniejszych, przez najsłabsze, na sokach i syropach skończywszy,
- zawsze powinno się sprawdzać świeżość jajek, śmietany i mleka zanim dodamy je do drinka,
- w miarę możliwości należy używać tylko świeżo wyciskanych soków.
Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:
Mojito
- Rum - 40ml
- Limonka - 0,5
- Śwież mięta
- Syrop cukrowy - 15ml
- Soda
Mięte i limonki madlerować w szkle typu long. Zasypać kruszonym lodem dodać rum, syrop i wodę mineralną zamieszać.
Martini
- 50 ml ginu
- 15 ml wytrawnego wermutu
Wszystkie składniki wymieszać z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do szkła typu cocktail. Dekorować oliwką.
Manhattan
- Jim Beam - 40 ml
- Martini Rosso - 20 ml
- Angostura Dash
- Lód, Maraska
Wszystkie składniki wymieszać z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do szkła typu cocktail. Dekorować maraską.