Likiery

Likier to wysokoprocentowy, spirytusowy, gęsty napój alkoholowy o słodkim owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym smaku, otrzymywany przez aromatyzowanie spirytusu w różnych stężeniach. Nazwa likier pochodzi z łacińskiego słowa liquefacere, która oznacza rozpuszczać, mieszać.

 

Napój ten jest znany na świecie od dawna. Uważa się, iż twórcami likierów byli rzymscy lekarze i mnisi, którzy korzystali z leczniczych właściwości trunku. Sporządzano je z wina gronowego i miodu tzw. likier „Hipokratesa”, który przyprawiono cynamonem i wyciągami ziołowymi. Z tego okresu pochodzą także likiery ziołowe, produkowane przez mnichów we Francji. W 1755 roku powstała pierwsza firma, zajmowała się produkcją i dystrybucją likierów (Marie Brizard & Roger). W tym czasie zwiększył się nacisk na walory smakowe likierów niż na ich właściwości lecznicze. Z czasem stały się rozkosznym napojem szlachty. Produkowano je w przydwornych klasztorach a ich przepisy trzymane są w tajemnicy po dzień dzisiejszy. 

Produkcja

Likiery produkuje się 4 metodami:

  • maceracja – moczenie substancji roślinnych w spirytusie rektyfikowanym.
  • perkolacja – proces ten polega na wielokrotnym wymywaniu ekstraktu roślinnego przechodzącego przez warstwę surowca przepływowym spirytusem rektyfikowanym.
  • infuzja – sposób produkcji przypomina parzeniu herbaty, poprzez napary wodne (wyciągi wodne) rozdrobnionych produktów roślinnych.
  • destylacja – polega na odpędzeniu alkoholu ze spirytusowych aromatycznych nalewów roślinnych.

Likiery mogą być produkowane również na drodze aromatyzowania kilku rodzajów alkoholi i zawierać dodatkowe składniki takie jak śmietana, mleko, owoce lub wino.

Aby trunek można było zaliczyć do grona likierów musi spełniać odpowiednie normy:

  • minimalna zawartość cukru zależnie od rodzaju likieru wynosi 70g, 80g lub 100g.
  • minimalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 15%.

Rodzaje Likierów

Ze względu na użyte surowce dzielimy je na:

  • cytrusowe – Cointreaou
  • owocowe – Archer’s
  • miodowe – Drambuie
  • orzechowe – Amaretto
  • kokosowe – Malibu
  • czekoladowe – Sabra
  • kawowe  – Kahlua, Sheridan's, Kahlúa
  • miętowe – Pepermint, Minttu
  • waniliowe – Tuca
  • anyżowe  – Sambuca
  • kminkowe – Kummel
  • specjalne – Goldwasser
  • ziołowe – Karpatská hořká, Becherovka, Benedyktyn
  • kremowe – z dużym dodatkiem śmietanki lub mleka, Baileys

Najbardziej znane marki likierów dostępne w Polsce to: Advocaat, Amaretto, Baileys, Bombardino, Blue Curaçao, Campari, Malibu, Sheridan's oraz wiele innych. Likier zawiera od 15% do nawet 50% alkoholu. 

​Drinki

Likiery serwuje się w kieliszkach, które podobne są do tych do wódki, ale nieco smuklejsze i na wyższej nóżce. Ich pojemność nie powinna przekraczać 60 ml. Likiery doskonale się nadają do każdego rodzaju posiłków jako dodatek do kawy, deserów, drinków czy digestif. Serwowany trunek powinien mieć temperaturę pokojową, chyba że podaje się go jako chłodny koktajl. 

Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:

Malibu z mlekiem

  • 50 ml białego rumu o aromacie kokosowym
  • 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • lód kruszony lub w kostkach

Do shakera wrzucamy 1-2 kostki lodu i wlewamy rum i mleko. Intensywnie wstrząsamy zamkniętym shakerem. Na dno szklanki wsypujemy lód i zalewamy wstrząśniętym drinkiem. Serwujemy ze słomką.

Blue Lagoon

  • 40 ml wódki, 20 ml niebieskiego Curacao
  • 40 ml soku ananasowego
  • 3-5 ml likieru Triple Sec
  • trójkątny kawałek ananasa

Składniki wlać do shakera z lodem, wymieszać. Następnie przecedzić do oziębionego kieliszka koktailowego. Przybrać ananasem.