Śliwowica to wysokoprocentowy napój alkoholowy produkowany ze specjalnie dobranych śliwek węgierek w Europie środkowo-wschodniej oraz na Półwyspie Bałkańskim. Etymologia nazwy trunku związana jest ściele z jego pochodzeniem i tradycyjnie z jedynym produktem dopuszczalnym przy produkcji czyli śliwką. Ogólnie przyjęta nazwa to niemieckie tłumaczenie południowosłowiańskich wersji –Slivovitz
Po wielu dyskusjach i kłótniach pomiędzy bałkańskimi nacjami, o to czyim narodowym trunkiem będzie śliwowica, Unia Europejska w 2007 roku wystosowała kompromis, który polegał na ogłoszeniu oficjalnej nazwy rodzajowej trunku – Slivovitz. Takie rozwiązanie dało możliwość poszczególnym krajom do ubiegania się o zarejestrowanie ich narodowych odmian, dzięki umieszczeniu odpowiedniego przymiotnika przed nazwą ogólną.
W Polsce jednak kwitnie niezalegalizowana produkcja tego trunku, dzięki akceptowanej w przez rząd umowie społecznej. Umowa na zasadzie „przymrożenia oka”, ściga nieudolnie nielegalnych producentów Śliwowicy.
Produkcja
Czy wiesz że....
Co roku zimą organizowany jest na Morawach szereg wydarzeń kulturalnych związanych z tradycją wyrobu śliwowicy. Do oferowanych atrakcji należy wystawa regionalnych odmian trunku pod patronatem Instytutu Etnografii w Bernie.
Produkcja śliwowicy składa się z trzech etapów: fermentacji, destylacji oraz leżakowania.
- Fermentacja – Gdy owoce zostaną uprzednio dobrane i wydrylowane są następnie gniecione na miazgę. Fakt, czy śliwki były wcześniej miażdżone razem z pestkami, ma wpływ na późniejszy smak trunku, ponieważ ziarna śliwek posiadają charakterystyczny posmak migdałów. Najczęściej określona część zacieru zawiera śliwki z pestkami. Fermentacja może przebiegać w sposób naturalny jednak, jest ona wtedy bardzo wolna i może trwać nawet 3 miesiące.
- Destylacja – Sfermentowany zacier destylowany jest w miedzianych alembikach lub kolumnowo. Standardowy proces destylacji przebiega dwukrotnie, ale niektóre odmiany śliwowicy są poddawane trzykrotnej destylacji.
- Leżakowanie – Po procesie destylacji, niektórzy producenci decydują się na leżakowanie śliwowicy w dębowych beczkach lub szklanych naczyniach. Po produkcji trunek rozcieńczenia się wodą w celu uzyskania odpowiedniej zawartości alkoholu. Czas dojrzewania śliwowicy wynosi od 2 – 5 lat.
Rodzaje
Brak oznaczenia etykiet. Najbardziej znane marki śliwowicy dostępne w Polsce to: Passover, Jelinek, Podbeskidzka, Parzenica. Śliwowica zawiera od 37,5-70% alkoholu.
Drinki
Śliwowica najlepiej smakuje nie schłodzona. Podaje się ją jako digestif, po posiłku. Kieliszek dodany do ciasta ze śliwkami lub do wigilijnego puddingu doda mu niepowtarzalnego aromatu i smaku. Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:
Wściekły Niedźwiedź
- 1/3 syropu malinowego
- 2/3 śliwowicy
- kilka kropli Tabasco
Do kieliszka wlewamy syrop malinowy i delikatnie, po łyżce wlewamy śliwowicę. Dodajemy kilka kropli Tabasco.