beefat2

Gin Beefeater wytwarzany jest z neutralnego spirytusu zbożowego oraz najwyższej jakości naturalnych dodatków roślinnych - jałowca, arcydzięgla, kolendry, lukrecji, migdałów, korzenia irysa, cytryny oraz skórki pomarańczowej. Składniki mieszają się i przenikają w miedzianych alembikach. Tylko najlepsza „środkowa część” destylatu wykorzystywana jest do napełnienia butelek ozdobionych logo Beefeater.

 

Jest to jedyny gin, którego surowce są macerowane przez 24 godziny w celu otrzymania zbalansowanego smaku i zapachu. Proces destylacji trwa co najmniej 8 godzin. Pilnie strzeżona receptura ginu Beefeater nie zmieniła się od 1820 roku, zna ją jedynie 6 osób na świecie.

Nazwa Beefeater pochodzi od tradycyjnego określenia strażnika Tower of London. Charakterystyczna sylwetka zdobi każdą etykietę legendarnego ginu.

beefat2