tequila-plata

Olmeca Altos Tequila charakteryzuje się delikatnym słodkim smakiem z nutami cytrusowymi (limonki, cytryny), gotowanej agawy oraz mieszanki ziół. Jest dobrze zbalansowana i posiada długi finisz.Produkowana jest w Los Altos, w zachodnim stanie Jalisco, 2104 metrów nad poziomem morza. Kraj pochodzenia: Meksyk.

 

Charakterystycznym elementem procesu produkcji tequili Olmeca jest wykorzystanie 500- letniego, dwutonowego, ręcznie wykonanego kamienia Tahona. Służy on do miażdżenia agaw i wydobycia z nich soku. Płyn uzyskany w procesie fermentacji poddawany jest podwójnemu procesowi destylacji w miedzianych alembikach. Aby uzyskać odpowiednią jakość i zawartość alkoholu, płyn jest podgrzewany w temperaturze od 60 do 90°C. Tequilę, która nie jest "starzona", butelkuje się zaraz po zakończeniu procesu destylacji. Pozostałe rodzaje są poddawane procesowi dojrzewania w dębowych beczkach. Dojrzewanie może trwać od kilku miesięcy do kilku lat.

tequila-plata