Absynt

Absynt to wysokoprocentowy napój alkoholowy, który otrzymywany jest w procesie destylacji ziół z kwiatów i liści piołunu (Artemisia absinthium) oraz anyżu, z dodatkiem kopru włoskiego, hyzopu. Trunek ten został wynaleziony w 1792 roku przez Pierre’a Ordinaire, francuskiego lekarza, który destylował piołun i inne zioła w zasadzie alkoholowej aby otrzymać lek dla swoich pacjentów.


Arak

Arak (z arabskiego „słodki sok”) to bezbarwny i niesłodzony bliskowschodni trunek zaliczany do grupy destylatów roślinnych i korzennych, który powiązany jest z wieloma podobnymi alkoholami produkowanymi w krajach wokół basenu Morza Śródziemnego. Typowy Arak głównie wytwarzany jest w Jordanii, Iraku, Libanie, Iranie i Syrii.


Armagnac

Armagnac destylowany najstarszy francuski i europejski napój alkoholowy produkowany z białych winogron pochodzących z regionu Armaniak (winiak). Trunek wywodzi się z regionu Armagnac w Gaskonii (pd-zach Francja).


Brandy

Brandy (pol. wypalanka, winiak) to wysokoprocentowy napój alkoholowy powstały z przekształcania wina gronowego, owocowego lub wytłoków powstałych przy wyciskaniu owoców w bardziej skoncentrowany, czystszy alkohol.


Burbon

Burbon to amerykańska whiskey produkowana z kukurydzy i innych zbóż (żyto, słodowany jęczmień). Zawartość kukurydzy wynosi min. 51% (najczęściej ok. 70%). Burbon leżakuje w świeżych beczkach dębowych, co nadaje mu charakterystyczny smak. Produkowany jest od XVIII wieku. Zawiera 40-70% alkoholu.


Cachaça

Cachaça to bardzo popularny w Brazylii destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku trzcinowego (nie melasy), do którego dozwolony jest dodatek cukru w ilości nie większej niż 6g/l . To narodowa wódka Brazylii, która zajmuje pierwsze miejsce na czele wraz z sambą i piłką nożną. 


Calvados

Calvados to napój alkoholowy otrzymywany z cydru czyli przefermentowanego moszczu jabłkowego pochodzącego z Dolnej Normandii we Francji. Legenda powstania trunku głosi iż pierwszą destylację moszczu jabłkowego w swoim gospodarstwie w Mensil-au-Val rozpoczął pewien agronom de Gouberville w 1554 roku. 


Cydr

Cydr to inaczej jabłecznik napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2-7%. Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji.


Drinki

Drinki znane były już za czasów rewolucji przemysłowej, jednak już w czasach starożytnych, Rzymianie i Grecy  mieli zwyczaj dodawania do wina przypraw lub aromatów co miało zwiększyć lub zmniejszyć moc napojów. Podawano je podczas posiłków lub jako aperitif –  tego typu mieszanki można uznać za praprzodków naszych współczesnych drinków.


Gin

Gin to trunek o wysokiej zawartości alkoholu, który powstaje najczęściej z pszenicy lub żyta z jagodami jałowca a także owocami cytrusowymi. Posiada bezbarwny klarowany kolor. Gin powstał w XVII w. w Holandii a za jego wynalazcę uważa się fizyka Franciscus Sylviusa.


Grappa

Grappa to bezbarwny lub mający lekko miodowy kolor włoski trunek alkoholowy, który otrzymywany jest przez destylację wytłoczyn, pestek i gałązek z winogron pozostałych po produkcji wina. Posiada mocny smak, przypominający koniak.


Koniak

Koniak to destylat wina wyprodukowanego na obszarze miasta Cognac we Francji. Jest to miejscowość, której gospodarka i całe życie skupia się wokół bursztynowego trunku. Zawiera ok. 40-45% alkoholu. Koniak musi powstać przynajmniej w 90% z następujących gatunków winogron: Ugni Blanc, Folle Blanche lub Colombard. Większość koniaków wytwarza się tylko z Ugni Blanc.