Piwo Górnicze Górnik Zabrze 0,5L ( Cena: 5,40 zł )
Piwo Górnicze to oficjalny produkt Górnika Zabrze stworzony z myślą o kibicach tego klubu. Piwo wyprodukowano w Browarze Zamkowym w Raciborzu. Czytaj dalej
Drinki znane były już za czasów rewolucji przemysłowej, jednak już w czasach starożytnych, Rzymianie i Grecy mieli zwyczaj dodawania do wina przypraw lub aromatów co miało zwiększyć lub zmniejszyć moc napojów. Podawano je podczas posiłków lub jako aperitif – tego typu mieszanki można uznać za praprzodków naszych współczesnych drinków.
Niektóre koktajle pojawiły się na początku XIX w., na przykład Brandy Coctail, który jest prawdopodobnie pierwszym drink w historii, Mint Julep czy też Daiquiri. Niewątpliwie, najważniejszym wydarzeniem XIX wieku, w tej dziedzinie było pojawienie się w 1862 r. pierwszego zbioru przepisów koktajlowych. Przełomowy okres dla drinków rozpoczął się na przełomie lat 20 i 30 XX w; zwariowane lata w Europie i prohibicja w Ameryce, to dwa najważniejsze zjawiska tego okresu. Mimo zakazu picia i produkcji napojów alkoholowych w USA, ich konsumpcja nie spadła. Raczono się nimi w zakamuflowanych barach speakeasies. Wówczas to koktajle stały się cennym i coraz częściej poszukiwanym obiektem pożądania. Kiedy prohibicja została zniesiona rozpoczął się nowy rozdział w historii drinków. Powstały wówczas takie drinki jak Mai Tai, Screwdriver i Rusty Nail. Picie drinków stało się wyznacznikiem stylu, przynależności do klasy społecznej. Obecnie w Polsce spożywanie drinków staje się coraz bardziej popularne, odchodzimy od tradycyjnego picia kieliszkowego i zaczynamy hołdować spożywanie rozmaitych koktajli alkoholowych.
Kilka rad odnośnie przygotowywania koktajli:
Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:
Mojito
Mięte i limonki madlerować w szkle typu long. Zasypać kruszonym lodem dodać rum, syrop i wodę mineralną zamieszać.
Martini
Wszystkie składniki wymieszać z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do szkła typu cocktail. Dekorować oliwką.
Manhattan
Wszystkie składniki wymieszać z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do szkła typu cocktail. Dekorować maraską.