gin-mare-mediterranean-07

Gin Mare to gin z kategorii premium inspirowany kulinarnym dziedzictwem regionu Morza Śródziemnego i Katalonii. Powstał w 2007 roku za sprawą dwóch braci Marka i Manuela Jr Ribot mających wiele rodzinnego doświadczenia w produkcji ginu. Gin Mare wytwarzany jest w XIII-wiecznej kaplicy zlokalizowanej w małej wiosce rybackiej Vilanova, między Costa Brava, a Costa Dorada. Destylowany jest w małym miedzianym alembiku Florentine o pojemności zaledwie 250 litrów.

 

Każda butelka Gin Mare jest wyjątkowa. Charakterystycznym botanicznym elementem ginu jest lokalna oliwka Arbequina. Do głównych składników należą m.in. rozmaryn z Grecji, bazylia z Włoch, tymianek z Turcji, cytryny z Sewilli, a także jałowiec, kolendra i zielony kardamon. Każdy składnik przechodzi delikatną macerację i niezależną destylację, a niektóre cytrusy przechodzą ten proces przez ponad rok. Tradycyjne techniki oddają czystą esencję regionu śródziemnomorskiego. Bazą Gin Mare jest wysokiej jakości spirytus jęczmienny. Profil aromatyczny Gin Mare różni się znacząco od innych ginów, ale nie traci swoich korzeni. Posiada ziołowe, prawie kwiatowe nuty z wyczuwalnymi owocami jagód. W smaku jest bardzo ziołowy, aromatyczny, z lekką cierpkością kolendry zakończoną orzeźwiającymi cytrusami. Doskonale komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej. Polecamy razem z tonikiem przyozdobiony gałązką rozmarynu.

gin-mare-mediterranean-07