remy1

W Remy Martin XO można odnaleźć smak ciepłych i wyrazistych aromatów. Remy Martin XO jako kompozycja z ponad 350 różnych destylatów. Na aromat składają się się kwiatowe nuty jaśminu i irysu. Po nich następują głębokie tony dojrzałych fig, świeżo mielonego cynamonu oraz kandyzowanej pomarańczy. Tym niepowtarzalny koniakiem możemy się rozkoszować nawet 15 minut po degustacji.

 

Sekretem doskonałości koniaków Remy Martin stanowi zbierana tylko raz w roku odmiana winogron pochodząca wyłącznie z dwóch regionów upraw: Grande Champagne i Petite Champagne. Dzięki temu Remy Martin ma prawo do tytułu Fine Champagne Cognac. Fine Champagne koniak stanowi jedynie 17% całej produkcji koniaków, a aż 80% z tego to właśnie produkty Remy Martin. Proces podwójnej destylacji przebiega powoli w niewielkich miedzianych alembikach uwalniając subtelność smaku i aromatu. Starzenie w drewnianych beczułkach, wytwarzanych ze specjalnego drewna pochodzącego wyłącznie z lasów Limousin, wzmacniają charakter koniaku i nadają mu niepowtarzalny kolor. Z czasem delikatne nuty drewna, wanilii oraz owoców wzbogacają różnorodność aromatów

remy-xo remy1